GP Batterijen Adviescentrum

Filter 98 resultaten

Kies de juiste lader

Kies de juiste oplader

Niet elke oplader kan voor elk type batterij gebruikt worden. Vaak kan een oplader voor NiMH-batterijen ook NiCd-batterijen opladen, maar een ouderwetse NiCd-lader kan niet altijd de nieuwere NiMH-batterijen aan. Vermijd oude zware opladers die warm aanvoelen tijdens het laden . De warmteontwikkeling van een lader zegt iets over zijn stroomgebruik: hoe warmer hoe meer verspilling. Er zijn er drie soorten laders:

  • Een langzame lader laadt nikkelmetaalhydride (NiMH)- en nikkelcadmium (NiCd)-batterijen (NiCd) batterijen op in 12 tot 16 uur. Beste keus voor NiCd-batterijen.
  • Snelladers zijn het beste voor de levensduur van NiMH-batterijen en laden in 1 tot 4 uur. Vanwege het risico op overladen is het beter om oudere NiCd-batterijen niet in een snellader te stoppen.
  • Supersnelladers hebben minder dan een half uur nodig om te laden. Ze zijn minder zuinig en niet bevorderlijk voor de levensduur van de batterijen.

Oplaadbare alkaline batterijen kunnen niet in een oplader voor NiMH batterijen opgeladen worden. Vanwege de aanschaf van een aparte oplader loont het alleen om dit type batterijen te gebruiken als daardoor een regelmatig gebruik van eenmalige batterijen voorkomen wordt.

Geïntegreerde batterijen in bijvoorbeeld mp3-spelers, mobiele telefoons of laptops bevatten zijn vaak Li-ion batterijen. Deze kunnen klein en licht zijn en toch veel energie bevatten. Bovendien houden ze hun lading lang vast als ze een tijdje niet gebruikt worden . Deze apparaten hebben vaak een ingebouwde oplader, die in enkele uren klaar is. Deze methode van laden is energiezuiniger dan het opladen van batterijen in een losse oplader.

Handopladers en opladers met zonnecellen kunnen milieuvriendelijk zijn, maar zijn niet altijd praktisch. Deze opladers zijn vooral geschikt op plaatsen waar u niet de beschikking over netstroom heeft.