Whirlpool K-LS 64 ESA (WH) 37058520100 Afwasautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 13 resultaten

10 Bespaartips voor uw vaat

TIP 1 Met de hand of de machine?

Vaatwassers zijn de afgelopen jaren aanmerkelijk minder water en energie gaan gebruiken. Toch is de handafwas gemiddeld nog steeds energiezuiniger.

Tenminste, als u uw water met gas verwarmt. Heeft u een elektrische warmwatervoorziening, zoals een elektrische boiler, dan kost een handafwas gemiddeld meer elektriciteit. Een machineafwas kost over het algemeen ook meer water dan een handafwas.

Tot slot kost de productie van een afwasmachine meer energie dan die van een teiltje, borstel, theedoek en afdruiprek.

TIP 2 Doe hem vol!


Dagelijks gebruik van een vaatwasser, ook al zit die niet vol, kost 400 kWh of €90 per jaar. De vaatwasser helemaal vol laden kan dan wel twee vaatwassen per week schelen, een besparing van zo’n €25 per jaar.

TIP 3 Gebruik het ecoprogramma

Hoe hoger de temperatuur van de vaatwasser, des te meer energie dat kost.

Over het algemeen is de laagste temperatuur voldoende voor een niet te vuile vaat.

Iedere nieuwe vaatwasmachine heeft een ecoprogramma, waarbij meestal op 50 tot 55 °C wordt gewassen. Voor vaat die normaal bevuild is, is dit voldoende en het scheelt op uw energienota. Het ecoprogramma bespaart volgens Milieu Centraal 26% energie en 19% water ten opzichte van het reguliere programma. Het energiegebruik is gemiddeld 1,1 kWh; het waterverbruik gemiddeld zo’n 14 liter.

TIP 4 Kies een vaatwasser met hotfillaansluiting

Een machine met een hotfillaansluiting kunt u direct op de warmwaterkraan aansluiten. Ook bestaande machines kunnen op de warmwaterkraan worden aangesloten, via een voorschakelapparaat. Vraag aan de winkelier of fabrikant of uw machine hiervoor geschikt is. Zo’n hotfillaansluiting vermindert meestal de milieubelasting. Maar bedenk dat u de installatiekosten (gemiddeld) niet terugverdient tijdens de levensduur.

De vaatwasser aansluiten op enkel de warmwaterkraan is geen goedidee.

Dat kost gemiddeld meer energie.


TIP 5 Pak er een teiltje bij

Neem voor de handafwas een teiltje en doe dit niet onder de lopende kraan.


TIP 6 Zuinig aan met de afwasmachine

• Verwijder alleen grove etensresten en spoel verder niet voor;

• Wacht totdat de machine vol is. Duurt dit te lang, waardoor het vuil kan indrogen, gebruik dan tussentijds het ‘koud spoelen’-programma;

• Maak gebruik van het goedkope stroomtarief.


TIP 7 Vermijd het monoafwassysteem of halveladingprogramma’s

Maak geen gebruik van een monoafwassysteem waarmee sommige vaatwassers zijn uitgerust en waarbij slechts de helft van de machine wordt gebruikt.

Het water- en stroomverbruik is helaas niet de helft van de normale hoeveelheid: tweemaal een halve lading kost meer water en energie dan één volle afwasmachine.


TIP 8 Onderhoud uw afwasmachine goed

Volg de aanbevelingen van de fabrikant op wat betreft het schoonmaken van het filter, de belading en het toevoegen van afwasmiddel, naspoelmiddel en regeneratiezout. Deze aanbevelingen komen de reinigende werking en de levensduur van de machine namelijk ten goede.

TIP 9 Liever geen 3-in-1

Gebruik losse tabletten in plaats van 3-in-1-producten. Ze zijn goedkoper en bovendien kunt u zelf de dosering bepalen. Dat is handig, want de hoeveelheid zout en glansspoelmiddel zijn onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het water en de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Uit de tests van de Consumentenbond blijkt dat met 3-in-1-tabletten met name het spoel- en droogresultaat tegenvallen.


TIP 10 Zuinig met de handafwas

• Om water te besparen, kunt u het waswater van de groenten gebruiken om de vuile vaat voor te spoelen, als dat überhaupt nodig is. Neem koud water, want dat scheelt niet alleen energie maar verwijdert ook zetmeel beter van de borden;

• Kies voor geconcentreerde afwasmiddelen. Deze producten bevatten aanzienlijk meer werkzame stoffen en minder water dan de ‘normale’ afwasmiddelen. Bij gebruik van een geconcentreerd afwasmiddel is het nog belangrijker goed te letten op de dosering dan bij een niet-geconcentreerd middel. Van een geconcentreerd middel gebruikt u immers snel te veel: slecht voor het milieu;

• Met een nog redelijk schoon afwassopje kunt u ook het fornuis, de tegels en het aanrecht schoonmaken;

• Schuim zegt niets over de reinigende werking van een afwasmiddel. Ook als het niet schuimt, zijn er nog steeds wasactieve stoffen in het sop aanwezig. Extra doseren omdat het sop niet genoeg schuimt, is dus verspilling;

• De schone vaat naspoelen met water is niet nodig, ook niet als u niet afdroogt. De restjes afwasmiddel die in zeer kleine hoeveelheden op de vaat achterblijven, zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Bron: Consumentenbond