Junker JD69SE52/03 Afzuiger onderdelen Adviescentrum

Filter 4 resultaten

Zo werkt je afzuigkap efficiënter!

Het kan voorkomen dat je afzuigkap nog steeds wel goed werkt, maar dat je eigenlijk weet dat de prestaties beter kunnen. Geurtjes blijven misschien wat langer hangen en er ontstaat vocht op de ruiten in de keuken. Er zijn diverse oorzaken te bedenken voor een afzuigkap die niet optimaal presteert. Wil je alle mogelijkheden onderzoeken, om het maximale uit je afzuigkap te halen? Hier zijn enkele handige tips die je kunnen helpen. 

Waarom zuigt de afzuigkap niet goed af?

Een veelvoorkomende reden voor een slechte afzuiging is dat de filters vuil en verzadigd zijn. Regelmatige reiniging is meestal de beste manier om deze ongewenste gevolgen te voorkomen. Merk je dat de afzuigkap alleen in een bepaalde stand werkt of dat er problemen zijn met in- of uitschakelen? Dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. In ons adviescentrum vind je ook informatie die van pas kan komen als je afzuigkap niet goed functioneert.

Vervang het koolstoffilter op tijd

Een koolstoffilter komt alleen voor in recirculatie-afzuigkappen, en heeft als functie om de aangezogen lucht te filteren voordat deze weer terug de ruimte in wordt geblazen.  Het is raadzaam om het koolstoffilter na maximaal zes maanden te vervangen, vooral bij intensief gebruik van de afzuigkap. Als je te lang wacht met het vervangen van het koolstoffilter, zul je merken dat geurtjes langer blijven hangen en de zuigkracht geleidelijk afneemt. 

Reinig de vetfilters

De metalen vetfilters, die onder andere de motor moeten beschermen tegen schadelijke stoffen, komen vaak als eerste in aanraking met vet, vocht en stof. Als deze filters verzadigd raken, kan de werking van je afzuigkap worden beïnvloed. Daarom raden we aan om deze filters eens per twee of drie maanden goed schoon te maken. Vetfilters schoonmaken doe je het beste met een speciale reiniger of ontvetter. 

Verbeter de ventilatie rondom de afzuigkap

Als de zuigkracht van de afzuigkap aanzienlijk afneemt, controleer dan of er voldoende ventilatie in je woning/keuken is. Jouw afzuigkap heeft namelijk voldoende aanvoer van verse lucht nodig om goed te functioneren. Het is aan te raden ramen en/of deuren open te zetten, niet alleen voor de afzuigkap, maar ook voor de algemene luchtkwaliteit in huis. Vooral in nieuwbouwwoningen of geheel nieuwe keukens kan extra ventilatie nodig zijn vanwege goede isolatie.

Afvoerkanaal afzuigkap reinigen

Merk je dat de afzuigkap niet voldoende zuigkracht heeft, dan kan dit ook te maken hebben met een verslechterde afvoer naar buiten. De afvoerbuis is dan bijvoorbeeld beschadigd, geblokkeerd of simpelweg te lang. Controleer op belemmeringen of blokkades en zorg ervoor dat je een relatief korte afvoerbuis gebruikt die in een rechte lijn naar buiten loopt. Ook de breedte van de buis heeft invloed op de zuigkracht. 

Afstand tussen afzuigkap en kookplaat: maakt dit verschil?

Als de kap te hoog hangt (meer dan 80 cm), kan de afzuigkap zijn werk niet goed doen, omdat er te veel kookdampen kunnen ontsnappen. Daarom moet de afstand tussen een afzuigkap en een gaskookplaat minimaal 65 cm zijn. Bij een elektrische kookplaat is dat 55 cm. Ook voor de veiligheid is het belangrijk dat de afzuigkap op de juiste hoogte hangt. De kap kan vlam vatten als het gas of de vlammen te dicht bij de afzuigkap komen. Voor goede afzuiging is het daarnaast belangrijk dat de afzuigkap breder is dan de kookplaat.

Heb je een nieuw onderdeel nodig om de afzuigkap weer goed te laten werken? Dan ben je bij Onderdelen.nl aan het juiste adres!