KitchenAid KCPT9010/I 851350001000 Dampkap onderdelen Adviescentrum

Filter 2 resultaten

Hoe lang gaat een afzuigkap mee?

Het is belangrijk om te weten wat de levensduur van een afzuigkap is als je van plan bent te investeren in een dergelijk apparaat. Over het algemeen kun je zeggen dat de duurdere afzuigkappen vaak zijn gemaakt van onderdelen die een betere kwaliteit hebben, waardoor je er ook langer gebruik van zal kunnen maken. Maar hoe lang gaat een afzuigkap mee, en welke factoren spelen mee in het bepalen van de levensduur? Dat leggen we graag aan je uit. 

Verwachte levensduur afzuigkap bepalen

Wanneer je flink investeert in een afzuigkap van een goed, betrouwbaar merk met handige functies, heb je natuurlijk ook hoge verwachtingen van de kwaliteit en de levensduur. Over het algemeen is dat ook volledig terecht, hoewel het natuurlijk altijd kan gebeuren dat één van de onderdelen wat eerder aan vervanging toe is. Dit is uiteraard geen probleem: in de meeste gevallen staat Onderdelen.nl direct voor je klaar met het vervangende onderdeel en kan jouw afzuigkap direct weer op volle toeren draaien. Je afzuigkap repareren kun je bovendien bijna altijd zelf, of je nu een nieuw lampje moet plaatsen of een metalen vetfilter gaat vervangen. 

Dan moeten we nu natuurlijk nog steeds die belangrijke vraag beantwoorden: hoe lang gaat een afzuigkap nu eigenlijk mee? In principe kan een afzuigkap wel twintig jaar zijn werk blijven doen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, heb je deels ook zelf in de hand. Een onderhouds- of schoonmaakbeurt op z’n tijd is nodig om ervoor te zorgen dat de levensduur van je afzuigkap optimaal blijft. Als je hier eenmaal een vaste routine voor hebt ontwikkeld, zal het je nauwelijks moeite kosten om de afzuigkap in topconditie te houden. 

Afzuigkap schoonmaken en onderhouden

Om te voorkomen dat je vroegtijdig de hele afzuigkap moet vervangen, is het dus van belang dat je de verschillende onderdelen van het apparaat regelmatig langsloopt en schoonmaakt/onderhoudt. De buitenkant van de afzuigkap kun je bijvoorbeeld regelmatig afnemen met een vochtige doek en eventueel een milde reiniger. Ook kun je een speciale RVS-reiniger gebruiken voor de buitenkant van de wasemkap. Hoe vaker je het oppervlak met een doekje afneemt, hoe kleiner de kans dat vettigheid zich opbouwt en je later aan een langdurige schoonmaakklus komt te zitten. 

Dit geldt ook voor de metalen vetfilters in je afzuigkap. Dit zijn de filters die je (bij de meeste modellen) ziet zitten als je vanaf de onderkant naar boven kijkt. In veel gevallen gaat het om drie filters, die je eenvoudig losklikt uit het apparaat. Maak deze goed schoon met heet water en een drupje afwasmiddel om het laagje vet te verwijderen. 

Heb je een recirculatie-afzuigkap, waarbij de aangezogen lucht wordt gereinigd en terug de ruimte in wordt geblazen? Dan zit hier ook een koolstoffilter in. Deze is, afhankelijk van je gebruik, na drie tot zes maanden verzadigd en dan moet het filter vervangen worden. Dit is over het algemeen erg eenvoudig. Bovendien koop je koolstoffilters vaak per set van twee, zodat je na je aankoop ook echt even vooruit kunt. 

Tot slot kun je ook de motor van de afzuigkap eens in de zoveel tijd afnemen met een doekje. De motor wordt doorgaans goed beschermd door de metalen vetfilters, maar kan na verloop van tijd toch vies en vettig zijn.