Dewalt DW443 Type 1 (FI) DW443 SANDER Doe-het-zelf Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Hoe moet je een rookmelder installeren?

Bezig met het bouwen of renoveren van je woning? Dat is meteen het moment om rookmelders te installeren. Op die manier is je gezin thuis beter beschermd tegen de gevaren van brand én rook.

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer tienduizend branden. Daarbij maakt niet alleen de hitte van het vuur slachtoffers, maar vooral de rook is dodelijk. Zeker als de brand 's nachts uitbreekt. Met een kwalitatieve rookmelder die goed geïnstalleerd is, heb je dubbel zoveel kans om een woningbrand te overleven.


Verplichte installatie

Het installeren van een rookmelder is in sommige gevallen verplicht.

Een goede rookmelder kopen

Je kunt diverse rookmelders kopen, maar houd rekening met:

  • De batterij: bepaalde rookmelders zijn voorzien van een (niet-vervangbare) batterij met een levensduur van 10 jaar. Ze kosten meer, maar je moet de batterijen gedurende 10 jaar niet vervangen.
  • de labels CE en EN14604

Waar een rookmelder niet ophangen?

Alleen als rookmelders correct opgehangen zijn, kun je er op rekenen bij brand. En dat is niet altijd vanzelfsprekend. Uit een bevraging van Binnenlandse Zaken en ANPI vzw uit 2010 bleek bijvoorbeeld dat zowat 40% van de Belgen die een rookmelder hebben, het toestel in de keuken, stookruimte of badkamer ophangen, hoewel dit af te raden is. En dan hebben we het nog niet over de vele mensen die de rookmelder bij een raam bevestigen, niet aan het plafond ophangen of gewoon in de schuif laten liggen.


Hoe correct installeren?

Stap per stap uitleggen hoe je het installeert, en je zal ervaren dat het kinderspel is.


Stap 1: Selecteer de montageplaats

  1. Plaats 1 of meerdere rookmelders in de hal of het trappenhuis op elk bewoond niveau van het huis. Het wordt ook aanbevolen in de slaapkamers en living.
  2. In ruimtes van je woning waar rook, stoom of stof aanwezig is, zoals in de garage, keuken, verwarmingslokaal en badkamers is het installeren van een rookmelder eerder af te raden. Als er in deze lokalen brandrisico bestaat, hang je best een rookmelder net buiten de ruimte. Hang geen rookmelder nabij een open raam, een ventilatieopening, mechanische ventilator of daar waar het veel warmer is dan in de rest van het lokaal, zoals boven een radiator of een ander verwarmingstoestel.
  3. Zorg dat je er altijd bij kan voor onderhoud en testen van het toestel.

Stap 2: Bevestigen

  1. Bevestig een rookmelder steeds tegen het plafond, want rook stijgt. Installeer het toestel volgens de voorschriften van de fabrikant: meestal in het midden, aan het plafond en op minstens 30cm van de hoek. Op die manier kan de rookmelder het snelst de rook oppikken.
  2. Als de fabrikant het toch toelaat, kan je de rookmelder op de muur hangen. Maar doe het dan zo hoog mogelijk, minstens 15 cm van het plafond verwijderd en 30cm van de hoek.

Stap 3: Inschakelen

  • Maak de onderkant van de rookmelder vast (kleven of vastschroeven). Plaats indien nodig de batterij en bevestig de rookmelder aan het onderstel. Zorg dat je de rookmelder ingeschakeld hebt nadat die geïnstalleerd is.

Stap 4: Testen

  • Druk na installatie op de testknop. Controleer na plaatsing of je het alarmsignaal in alle vertrekken van je woning hoort, ook met gesloten deuren.

Stap 5: Klaar

  • Klaar! Een goed geïnstalleerde rookmelder verdubbelt je kans om een woningbrand te overleven.

Bekijk, tussen alle veiligheids artikelen voor in huis, onze rookmelders.