Voss ELK845-1 948202008 00 Doe-het-zelf Adviescentrum
Koolmonoxide, onzichtbaar maar levensgevaarlijk
Het gevaar voor koolmonoxidevergiftiging loert vaak in een klein hoekje. Ieder jaar vallen er weer slachtoffers door dit verraderlijke gas.
Koolmonoxide wat is dat eigenlijk?
Koolmonoxide is een gas dat ontstaat bij een niet goede verbranding van fossiele brandstoffen zoals gas, olie, steenkool of hout. Het is een levensgevaarlijk gas omdat je het niet ruikt, proeft of ziet.
Wanneer moet je opletten?
In de periode september tot april is het risico op koolmonoxidevergiftiging het grootst. Maar er bestaat het hele jaar kans op het gevaar dat koolmonoxide toeslaat. Vooral bij mistig en windstil weer is het gevaar het grootst. Al zijn er in 2011 ook slachtoffers gevallen bij een storm.
Waar kan koolmonoxide ontstaan
In iedere kamer waar een verwarmingstoestel staat dat werkt met een vlam kan koolmonoxide ontstaan. Hieronder staan een aantal vertrekken van het huis beschreven met de risico's die er zijn.
Woonkamer
In heel wat oudere huizen of caravans is er een kachel die werkt op gas, olie of hout. Bij onvoldoende ventilatie kan dit een probleem opleveren.
Wanneer je je moe voelt, hoofdpijn krijgt of misselijk wordt kan dit duiden op een te hoog koolmondoxidegehalte in de lucht. Als de vlammen van de kachel geel zijn in de plaats van blauw, wijst dit op te weinig zuurstof.
Oplossing: Zorg voor voldoende ventilatie, dit kan door een ventilatierooster in een deur of raam open te zetten. Kijk ook of het rookafvoerkanaal vrij is en dat er geen scheurtjes in het kanaal zitten. Laat een kachel nooit op de laagste stand branden.
Keuken
In veel huizen is in de keuken nog een gasgeiser te vinden. Deze geisers kunnen vaak ongeveer vijf liter per minuut verwarmen en zijn meestal alleen geschikt voor een gootsteen of een wastafel. Deze kleinere geisers hebben vaak geen afvoerkanaal.
Symptomen:Net als in de woonkamer kunnen de symptomen, moeheid, hoofdpijn en misselijkheid zijn. Om te zien of er koolmondoxidegevaar dreigt kijk je of de vlam van de geiser blauw kleurt. Ook kan roetafzetting wijzen op koolmonoxide.
Oplossing: Ventielatieroosters in de deur of raam en gebruik geen afzuigkap in combinatie met een gasgeiser.
Badkamer
Van de ongevallen met koolmonoxide gebeuren er ruim 30% in de badkamer. Dat is niet vreemd want badkamers zijn vaak kleine ruimtes. De toestellen die in de badkamer gebruikt worden zijn vaak niet de juiste. Met een kleine 5-liter geiser moet je geen bad laten vollopen.
Symptomen: Hetzelfde als voor de geiser in de keuken. Als je vermoedt dat er koolmonoxide in de kamer aanwezig is open dan direct alle deuren en ramen. Schakel het toestel of geiser uit en verlaat de kamer. Wanneer er iemand buiten bewustzijn is geraakt haal hem of haar dan uit de kamer en bel onmiddellijk het noodnummer 112.
Oplossing: Installeer in de badkamer voor een douche een tien-litergeiser en voor een bad een dertien-litergeiser. Deze geisers hebben een rookafvoerkanaal waardoor de verbrandingsgassen niet in de kamer terecht komen. Zorg altijd voor een goede ventilatie.
Slaapkamer
Een koude winternacht zonder centrale verwarming. Dan is het soms verleidelijk om een petroleum- of gaskacheltje te gebruiken.
Symptomen: Deze kleine kacheltjes hebben geen rookafvoerkanaal en de rookgassen komen regelrecht in de slaapkamer. Wanneer je hoofdpijn of braakneigingen krijgt zetten dan ramen en deuren direct open.
Oplossing: Opnieuw is de ventilatie erg belangrijk. Sluit de roosters in de deuren en ramen niet af om de kou buiten te houden. Een extra deken is beter voor de warmte dan een kacheltje. Maar wil je toch even met een kacheltje de kou buiten houden zet deze dan niet langer dan een uur aan en blijf wakker.
Koop een melder
Zie artikel onze diverse melders in het assortiment.