Bosch WUU28T6XES/14 Droogautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 4 resultaten

Wat is het verschil tussen een condensdroger, afvoerdroger en warmtepompdroger?


Er zijn verschillende soorten wasdrogers: afvoerdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers. Wat zijn de verschillen?


Wasdrogers

Een wasdroger wordt ook wel een droogtrommel genoemd. Dit apparaat is bedoeld om kleding, lakens, beddengoed en handdoeken die vochtig uit de wasmachine komen, automatisch te drogen. De vochtige kleding wordt in de trommel gedaan. Deze draait de kleding rond terwijl er warme lucht doorheen geblazen wordt. Nieuw zijn de warmtepompdrogers. Dit zijn condensdrogers, maar dan nog een stuk zuiniger. Natuurlijk is er wel verschil tussen gewone condensdrogers en warmtepompdrogers.

Er zijn verschillende soorten wasdrogers:

Afvoerdrogers

Een afvoerdroger is een droger die de vochtige lucht uit de was door een buis of slang naar buiten afvoert. Je moet dan dus de mogelijkheid hebben om de afvoerbuis of -slang door een raam, deur of gat in de muur naar buiten te leiden. Afvoerdrogers zijn in principe sneller en zuiniger met stroom dan condensdrogers, al wordt dit verschil steeds kleiner.

Condensdrogers

Een condensdroger voert de vochtige lucht niet af, maar haalt het vocht uit de lucht, en laat dat neerslaan in een reservoir. Bij veel condensdrogers kan dat reservoir worden aangesloten op een afvoer, zodat het niet na elke wasbeurt leeggemaakt hoeft te worden.

Warmtepompdrogers

Een condensdroger, maar dan zuinig. Dat is een warmtepompdroger. Een condensdroger verhit de lucht met een elektrisch verwarmingselement, en blaast de vochtige warme lucht uit de trommel naar buiten. De warmtepompdroger doet het anders. Net als een airco en koelkast werkt een warmtepompdroger met een compressor (pomp) en een koelmiddel. In de compressor wordt het koelmiddel van gasvorm naar vloeibare vorm omgezet. Bij dit proces komt warmte vrij. Met deze warmte wordt de luchtstroom verhit die naar de trommel gaat. De hete lucht wordt door de vochtige was geblazen. De vochtige lucht die nu uit de trommel komt wordt langs het koelmiddel geleid, waardoor het vocht condenseert en wordt opgevangen in een reservoir. De droge lucht gaat weer naar de compressor en dan begint de cyclus opnieuw: de pomp verhit de droge lucht, enzovoort. Vooral door het hergebruiken van de warme lucht verbruikt een warmtepompdroger veel minder energie dan een conventionele condensdroger.

Alle wasdrogers werken automatisch. U kunt instellen hoe droog u het wasgoed wilt hebben. Bijvoorbeeld kastdroog (zo droog dat het meteen de kast in kan), strijkdroog (nog een beetje vochtig, zodat het wasgoed makkelijk te strijken is), extra droog of iets anders. De droger slaat af zodra de was de ingestelde droogheid heeft bereikt. Het is ook mogelijk dat u een droogtijd instelt in plaats van een droogprogramma. Sommige wasdrogers bieden beide mogelijkheden, andere alleen een van de twee. Vaak zit er ook een opfrisprogramma op de wasdrogers. Dat is een korte 'droogbeurt' om muf textiel weer een beetje op te frissen. Vergelijkbaar dus met het textiel even in de buitenlucht hangen.

Bron: consumentenbond.nl