Thermador T24IR902SP/01 Koelkast wisselstukken Adviescentrum
Hoe werkt een elektrische koelbox?
Om de werking van een elektrische koelbox te begrijpen, moet je eerst weten dat er verschillende soorten zijn. "Elektrische koelbox" is een overkoepelende term voor alle boxen die elektriciteit gebruiken om koelte te creëren. Voorbeelden hiervan zijn compressor koelboxen, thermo-elektrische koelboxen, absorptiekoelboxen en hybride koelers. Elk van deze modellen heeft zijn eigen manier van werken, met specifieke voordelen en nadelen. Laten we eens kijken naar hoe deze modellen werken.
Hoe werkt een thermo-elektrische koelbox?
Hoe koelt een thermo-elektrische koelbox? Een thermo-elektrische koelbox werkt op basis van het Peltier-effect. Dit betekent dat er een thermo-elektrisch Peltier-element aanwezig is dat warmte van de ene naar de andere kant verplaatst. Aan de ene kant wordt warmte opgenomen, terwijl aan de andere kant warmte wordt afgevoerd. Hierdoor is de koelcapaciteit beperkt; de thermo-elektrische koelbox kan tot maximaal 20 graden onder de omgevingstemperatuur koelen. Een ventilator in de koelbox zorgt er bovendien voor dat dit element wordt gekoeld, wat betekent dat de koelbox niet volledig geruisloos is.
Compressor koelbox
Een ander veelvoorkomend type is de compressor koelbox. Deze maakt ook gebruik van elektriciteit en heeft een compressor om koude lucht te produceren. Het voordeel van dit type koelbox is dat de prestaties niet afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur. Zelfs bij temperaturen van 30 graden Celsius kan deze koelbox betrouwbaar koelen, ook als je volop in de zon zit. In veel gevallen kan een compressor koelbox zelfs vriezen. Echter, de krachtige werking maakt dit type koelbox over het algemeen zwaarder en duurder in aanschaf.
Andere koelboxen
Naast de eerder genoemde modellen zijn er absorptiekoelboxen die zowel op stroom als gas werken. Deze kunnen thuis of op locatie worden aangesloten op het elektriciteitsnet (220V/230V/240V), maar onderweg kunnen ze worden aangesloten op een gasfles. Een absorptiekoelbox koelt doorgaans tot maximaal 25 graden onder de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk dat deze koelbox waterpas staat voor een efficiënte werking, omdat er koelvloeistof in zit.
Tot slot is er de hybride koelbox, die gebruikmaakt van zowel de compressor- als de thermo-elektrische koeling. Deze variant kan zowel koelen als vriezen. Bij gebruik van 12V (bijvoorbeeld in een auto of camper) maakt het eerder genoemde Peltier-effect de koeling mogelijk, terwijl bij aansluiting op het elektriciteitsnet de compressor technologie wordt gebruikt, wat zorgt voor een betere koeling ongeacht de omgevingstemperatuur.
Hoeveel stroom verbruikt een elektrische koelbox?
Het stroomverbruik van een elektrische koelbox hangt af van het specifieke type. Compressor koelboxen hebben over het algemeen een lager stroomverbruik en behoren vaak tot de meest efficiënte modellen. Om het precieze stroomverbruik van jouw koelbox te weten, raadpleeg je het energielabel en de handleiding. Uiteindelijk maakt het voor het uiteindelijke verbruik natuurlijk ook uit hoe vaak en hoe intensief je de koelbox gebruikt.
Is het nodig om bepaalde onderdelen van de koelbox te vervangen, zoals de aansluitkabel, de greep of de thermische voeler? Bekijk dan ons ruime assortiment en bestel gemakkelijk online!