Arthur martin ART741 923000450 01 Vriezer onderdelen Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Condensvorming in de koelkast: is dat normaal?

Om te weten of condensvorming in de koelkast normaal is, is het natuurlijk goed om te begrijpen hoe condens ontstaat. Condensatie in de koelkast ontstaat door het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenlucht van het apparaat, maar ook luchtvochtigheid speelt een rol. Je kunt het vergelijken met wanneer er condens ontstaat op een glas met een koud drankje. Bij het openen van de koelkast ontstaat al condens op de binnenwand door het temperatuurverschil en de aanwezigheid van vocht in de lucht. Als de warme lucht binnen afkoelt, condenseert het vocht tot waterdruppels op de koude oppervlakken. Ook wanneer je bevroren voedsel in de koelkast ontdooit, kan er meer condens ontstaan door het vocht uit het voedsel.

Tot op zekere hoogte kun je condens in de koelkast niet vermijden. Toch is het verstandig om het zoveel mogelijk te beperken. Te veel condens kan bijvoorbeeld het afvoergaatje in de achterwand blokkeren, waardoor water in de koelkast blijft staan. Vermijd daarom onnodig langdurig openen van de koelkastdeur en dek voedsel goed af om het vrijkomen van vocht te minimaliseren.