Atag AHS2AMES DUM0606120 Zuigkap onderdelen Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?

In ideale omstandigheden wil je de verontreinigde lucht die door je afzuigkap wordt aangezogen, naar buiten kunnen leiden om er binnenshuis geen last van te hebben. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Zeker in de energieneutrale woningen van vandaag is het soms geen optie om luchtafvoer naar buiten aan te leggen. In dat geval moet je creatief zijn, en kun je vaak kiezen tussen twee mogelijkheden. Of je maakt van je huidige afzuigkap een recirculatie-afzuigkap, of je koopt direct een recirculatie-afzuigkap. In dat geval is het interessant om te weten hoe een afzuigkap zonder afvoer precies werkt en waar je rekening mee moet houden. Wij leggen dat natuurlijk graag aan je uit. 

Een recirculatie-afzuigkap ziet er vrijwel identiek uit aan een standaard afzuigkap, beschikbaar voor verschillende soorten montages: wandmontage, plafondmontage of geïntegreerd in de kookplaat. Het werkingsprincipe verschilt echter: de aangezogen lucht wordt gefilterd en vervolgens teruggeblazen in de desbetreffende ruimte.

Koolstoffilter in afzuigkap: wat doet dit filter?

Om de aangezogen lucht te filteren, zit er een koolstoffilter in je recirculatie-afzuigkap. Koolstof heeft de eigenschap vuil en geurtjes te absorberen, waardoor het ideaal is voor gebruik in afzuigkappen. Het filter bestaat uit een cassette met koolstofkorrels die na verloop van tijd moeten worden vervangen, meestal tussen de drie en zes maanden, afhankelijk van het gebruik. Sommige koolstoffilters zijn vaatwasserbestendig en gaan tot wel drie jaar mee.

Afzuigkap zonder afvoer: de voor- en nadelen

Er zijn enkele voor- en nadelen verbonden aan een recirculatie-afzuigkap in vergelijking met een standaard afzuigkap met luchtafvoer. 

Voordelen: 

  • Een recirculatie-afzuigkap is meestal milieuvriendelijker, omdat er minder warmte verloren gaat.
  • Het design van een afzuigkap zonder afvoer wordt vaak als mooier ervaren, omdat er geen lelijke buis of slang richting de muur of het dak loopt.  

Nadelen: 

  • Een recirculatie-afzuigkap zuigt iets minder krachtig.
  • Het koolstoffilter moet eens per drie tot zes maanden worden vervangen, afhankelijk van hoe vaak en hoe intensief je de afzuigkap gebruikt.
  • Afhankelijk van het type filter dat je hebt, kunnen er wat restgeurtjes blijven hangen.

Heb je voor je recirculatie-afzuigkap een nieuw koolstoffilter nodig, of andere onderdelen? Dan ben je bij Onderdelen.nl aan het juiste adres.